Kruispunt van 9 september over de impact van de misbruikkwestie

Kruispunt over schaamte bij misbruikschandaal

5 september 2018

Het KRO-televisieprogramma Kruispunt is komende zondag gewijd aan de impact van het misbruikschandaal op de gelovigen van de Katholieke Kerk.

Presentator Wilfred Kemp, zelf praktiserend rooms-katholiek, is evenals zijn medekerkgangers in verwarring door de huidige crisis rond seksueel misbruik en het beschadigde blazoen van paus Franciscus, die vorige maand door een aartsbisschop werd beschuldigd van het toedekken van seksueel wangedrag van een Amerikaanse kardinaal.

Kemp peilt de stemming onder prominente katholieken: wat moet de paus in deze crisis zonder weerga doen? Hij gaat langs bij prominente katholieken als cultuurtheoloog Frank Bosman, pastoor Jan-Jaap van Peperstraten en de schrijfsters Vonne van der Meer en Désanne van Brederode. Hij wil weten hoe zij als betrokken katholieken deze diepe en ernstige crisis ervaren en wat zij van de paus Franciscus juist nu verwachten aan optreden. Maar hij vraagt hun ook of alle heil van boven moet komen. En wat kunnen katholieken zelf doen om het uit te houden in hun geloof?

Kruispunt:van zondag 9 september 2018