Vangheluwe doet aangifte van laster

Roger Vangheluwe (82), de voormalige bisschop van Brugge die onder toezicht van de Heilige Stoel staat, heeft aangifte gedaan wegens laster en eerroof tegen minstens drie personen die beweren door hem seksueel te zijn misbruikt. Dat melden Vlaamse media.

Een van hen, Kris Verduyn, zegt dat hij 25 jaar gelden door Vangheluwe werd misbruikt. Vanochtend werd hij door de federale politie in Brussel verhoord. De man vindt het schandalig dat hij nu zelf als verdachte wordt aangemerkt.

Verduyns advocaat bevestigt tegenover de VRT dat zijn cliënt niet de enige is tegen wie aangifte wegens laster en eerroof vis gedaan. “Het gaat over meerdere klachten”, zegt Van Steenbrugge, die er schande van spreekt.

De advocaat van Vangheluwe liet weten dat hij alle vertrouwen heeft in het verdere verloop van het gerechtelijk onderzoek.

De voormalige bisschop van Brugge bekende in 2011 dat hij twee neven seksueel had misbruikt. Het oordeel van de Congregatie voor de Geloofsleer luidde na kerkrechtelijk onderzoek dat Vangheluwe België moest verlaten en dat hij zich onder “spirituele en psychologische behandeling” moest stellen. Hij werd echter niet uit de clericale staat weggezonden.

De civiele strafrechtelijke vervolging op basis van de beschuldigingen leverde niets op, omdat in België de verjaringstermijn voor seksueel misbruik 10 jaar is.

Vangheluwe was bisschop van Brugge van 1984 tot zijn ontslag in 2010.

bron: kro.nl