Slachtoffers vervolgen Legionairs van Christus

De advocaten van de slachtoffers eisen een schadevergoeding voor het seksueel misbruik door de stichter van de Legionairs, Marcial Maciel Degollado.

Na de dood van de Mexicaanse priester Marcial Maciel Degollado (1920-2008), de stichter van de priestercongregatie Legionairs van Christus, raakte bekend dat hij jarenlang minderjarigen en seminaristen in instellingen van de copngregatie heeft misbruikt. Toen dat bekend raakte, stuurde paus Franciscus een visitator en gaf hij opdracht tot een herziening van de statuten en een ingrijpende hervorming van de legionairs, om een herhaling onmogelijk te maken.

Vier slachtoffers nemen daar geen genoegen mee. Volgens hen heerste er binnen de priestercongregatie en zwijgcultuur en wisten de verantwoordelijken maar al te goed dat de stichter niet alleen kinderen had, maar zich ook meermaals aan seksueel misbruik van verschillende minderjarigen schuldig heeft gemaakt. Hun advocaten willen daarom nu ook de verantwoordelijken vervolgen en een schadevergoeding eisen, omdat de leiding van de legionairs van het misbruik op de hoogte moet geweest zijn.

Bron: Zocalo/Kathpress.at/kerknet