Indiase bisschop beschuldigd van verkrachting

De bisschop van Jalandhar is aangehouden op beschuldiging van seksueel geweld tegen een vrouwelijke religieuze. Hij houdt zijn onschuld staande.

Een rechtbank in Palai (Kerala) heeft maandag het verzoek afgewezen om de Indiase bisschop Franco Mulakkal (54) van Jalandhar op borgtocht vrij te laten. De bisschop is vrijdag aangehouden omdat hij een vrouwelijke religieuze (48) meermaals zou verkracht hebben. De kerkleider ontkent de beschuldigingen. Hij beloofde alle medewerking aan het gerecht. Volgens hem nemen de vrouw en haar familie wraak omdat hij haar in 2016 een sanctie had opgelegd.

In de Indiase samenleving is geweld tegen vrouwen wijd verspreid, maar er is een mentaliteitsverandering gaande.

Volgens de zuster en haar familie gebeurde het meermaals tussen 2014 en 2016 in het klooster in Kuravilangad. De politie zou ook geprobeerd hebben om het onderzoek te dwarsbomen. De religieuze kreeg steun van vijf medezusters, die tien dagen lang met protestacties de arrestatie en veroordeling van de bisschop eisten.

De congregatie distantieerde zich echter van hun protest en beschuldigt de zuster van ongepaste relaties met gehuwde mannen.

Vorige week woensdag werd de bisschop voor ondervraging meegenomen. Sinds vrijdag is hij opgesloten in de gevangenis. Kort daarvoor had hij aan de paus gevraagd om tijdelijk een apostolische administrator aan te stellen, om gedurende het onderzoek zijn taken over te nemen. Paus Franciscus heeft die taak toevertrouwd aan de emeritus hulpbisschop van Bombay, Agnelo Gracias (79).

Bron: Ucanews/Times of India/National Catholic Reporter/kerknet