Synode Blog, dag 16: Als Kerk meer doen voor het regenwoud

 

Maandag, 21.10.2019

We hebben hoge verwachtingen over het definitieve document, waaraan nu wordt gewerkt in de kleine taalgroepen. Prof. Dr. med. Hans Joachim Schellnhuber, oprichter van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), hield voordat de werkzaamheden in de taalgroepen begonnen, zijn interventie voor de deelnemers aan de synode. De eerste zin was al raak en niet mis te verstaan: “Als we het regenwoud vernietigen, vernietigen we de wereld”! De klimatoloog beschreef de kritieke situatie waarin we ons bevinden.

Het thema van de schepping, de natuur, het milieu, het klimaat en de duurzaamheid ervan is in de vorige interventies al verschillende keren aan de orde geweest en heeft ons de ernst van de situatie heel duidelijk laten zien. Dit onderwerp moet een veel bredere reikwijdte hebben in kerk en samenleving in onze discussies en reflecties. Bovenal is het van vitaal belang dit probleem aan te pakken met concrete projecten voor de bescherming van het regenwoud en herbebossing.

Als kerk zijn we al aanwezig in bijna alle gemeenschappen en dorpen en hoeven we niet eerst een netwerk op te bouwen. Samen met de kleine boeren zou het mogelijk zijn om hun organisaties te versterken, zoals de “Casa Familiar Rural”, “het huis van de landelijke families”. Zonder het regenwoud te vernietigen, kunnen de vruchten van het bos worden gebruikt om gezinnen op het platteland te ondersteunen en te voeden. Bij herbebossing kunnen concrete bosbouwprojecten hetzelfde doen.

Een Franse minister zei onlangs over het milieu: “Later is het misschien te laat”! Dus ik denk dat we nu op het juiste moment zijn en van de gelegenheid gebruik moeten maken. De tijd is rijp voor verdere stappen.

(Vatican News)