Poolse Solidarnoscpriester schuldig aan seksueel misbruik

Slachtoffers van seksueel misbruik organiseren protesten en een petitie om het standbeeld van Henryk Jankowski zo snel mogelijk af te breken.

Henryk Jankowski en Lech Walesa © Solidarnosc

Henryk Jankowski en Lech Walesa © Solidarnosc

Al tien dagen wordt in de Poolse havenstad GdaÅ„sk betoogd om het standbeeld van Henryk Jankowski, de Poolse priester en gewezen aalmoezenier van de vakbond Solidarnosc, neer te halen. De geestelijke, een van de boegbeelden van de onafhankelijkheidsvakbond van Lech Walesa, maakte zich jarenlang schuldig aan seksueel misbruik.

Op 6 december werd het standbeeld in Gdansk overgoten met rode verf en omgedoopt tot standbeeld van de schande.

Volgens de krant Gazeta Wyborcza, die verschillende slachtoffers van de priester aan het woord laat, vond het eerste misbruik al in de jaren 1960 plaats. Een vrouw getuigt hoe zij misbruikt werd en hoe een misbruikte vriendin van haar zelfmoord pleegde, wellicht omdat zij zwanger was en dat niemand durfde te vertellen. Minderjarige jongemannen die de gasten van de populaire priester kwamen bedienen, moesten met hem slapen, al werden ze volgens een proces uit 2004 enkel betast en gekust.

Henryk Jankowski nam als kandidaat-priester een eerder trage start. Hij werd slechts in tweede instantie toegelaten tot het seminarie. Maar daarna maakte hij snel intern carrière dankzij vooral zijn organisatietalent. Hij groeide uit tot een nationaal symbool toen hij in 1980 voor 800 arbeiders en hun leider Lech Walesa voorging in een eucharistieviering op de scheepswerven van Gdansk. De ordetroepen stonden klaar om met scherp te schieten, maar grepen uiteindelijk niet in. Vanaf dan werd Jankowski, min of meer officieel, aalmoezenier van de vakbond.

De priester speelde voor de vakbond een belangrijke rol voor het aanhalen van de contacten met het buitenland, vooral in Duitsland.  Gazeta Wyborcza

Na de afkondiging van de krijgswet zorgde Jankowski ervoor dat volle trucks vanuit het buitenland voedsel, kledij en medicijnen aanvoerden. De goederen werden vanuit zijn pastorij verder verdeeld. Maar de priester, zo schrijft de krant, leidde ook een luxeleven, collaboreerde met de Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi en hij hield volgens Gazeta Wyborcza een harem van knapen in hun tienerjaren erop na. In 1997 werd hij kerkelijk gesanctioneerd voor zijn antisemitische uitspraken en kreeg hij van de toenmalige aartsbisschop van GdaÅ„sk een preekverbod opgelegd. In 2004 verbood de aartsbisschop hem om nog langer pastoor te zijn van de Sint-Brigittakerk van GdaÅ„sk, die hij mee had heropgebouwd. Na protesten van sympathisanten kreeg hij wel toestemming om in de pastorie te blijven wonen.

Bron: MDR/KNA/Katholisch.de/kerknet