Synode Blog, dag 20: dit heeft niets te maken met afgoderij

 

Vrijdag, 25.10.2019

In de kerk van Santa Maria in Traspontina bezoek ik vandaag de tentoonstelling van de “Casa Comum”, het gemeenschappelijke huis. Tijdens de Synode is dit de ontmoetingsplaats voor degenen die uit Amazonia of andere gebieden zijn gekomen tot steun aan de synode. Zo willen organisaties, bewegingen, religieuzen, leken, mannen en vrouwen de zaak van de Amazonesynode in kerk en samenleving onder de aandacht brengen en te promoten.

Elke ochtend verzamelt een groep “Casa Comum” zich voor het gebouw van de Congregatie voor de Geloofsleer om de leden van de synode te begroeten met vrolijke zang en bemoedigende woorden. Soms hoor je het gezang op het Sint-Pietersplein als je dichterbij komt. Ik ken persoonlijk veel mensen uit Brazilië, ik weet hoe enthousiast ze zijn over het evangelie en hoe ze verbetering proberen te verbeteren voor mensen en het milieu in de Amazone. Het was precies deze onvermoeibare inzet die hen naar Rome leidde: omdat het belang van wat hier gebeurt een nog sterkere impuls zal zijn voor r leven en werk morgen in het gemeenschappelijke huis.

 

“Heilige Maria voorbij de brug”

Santa Maria in Traspontina betekent “heilige Maria over de brug”. Ik kijk naar de voorwerpen die in de kerk bijeen zijn gebracht. Ik herken een groen doek, dat komt van de mannen en vrouwen uit mijn bisdom Óbidos, , de pastorale raad (van leken) die kort voor de synode in Juruti Velho bijeenkwamen en hun namen op dit doek schreven. Zo zijn mensen getuigen mensen uit het Amazonegebied van hun aanwezigheid en betrokkenheid op de gebeurtenissen in Rome.

In de twee zijkapellen zijn ook de versierde afbeeldingen van de martelaren, velen van hen missionarissen en zendelingen die hun leven hebben gegeven voor de zaak van Jezus Christus. Onder hen is mijn klasgenoot P. Ezequel Ramin, een Comboni-zendeling die in 1985 werd vermoord. Zijn inzet voor de rechten van boeren en inheemse volkeren bij landconflicten heeft hem het leven gekost. Hij werd met meer dan 70 kogels gezeefd. Voor hem loopt nu een proces tot zaligverklaring. Maar er is ook zuster Dorothy Stang, zuster van Notre Dame, die werd neergeschoten in het bos in Anapú, Prelung Xingu. Ze zette zich in voor de mensen en behoud van het regenwoud. 
Ik trof hier in de Santa Maria ook haar broer Tom Stang  diep in gedachten verzonken. Hij was bijzonder voor deze gelegenheid overgekomen uit de VS. Samen met enkele anderen hebben we gepraat. We  luisterden naar wat hij vertelde over zijn zus Dorothy. Keer op keer nodigde ze hem uit om het regenwoud te leren kennen. Wat hij zei kan niet beter worden samengevat in zijn emotionele woorden: “De kathedraal van Dorothy was de Amazone.”

Onze voorlaatste Algemene Vergadering op vrijdagavond begon paus Franciscus met buitengewone woorden. Hij verontschuldigde zich voor de diefstal van de Pachamama-beelden die uit deze kerk waren gestolen en in de Tiber waren gegooid. Een daad van gebrek aan respect voor het anderszijn van anderen. De Italiaanse gendarmerie kon drie van de beelden onbeschadigd uit de rivier halen. De politie stelt onderzoek in naar de daders. Tegelijkertijd heeft de Italiaanse commandant van de gendarmerie de paus voorgesteld om de beelden die vooral in de Andesregio’s spreken over Moeder Aarde, een plaats te geven bij de afsluiting van de Synode. Dit heeft niets met afgoderij te maken, maar beoogt het gesprek over de diversiteit van Amazone-culturen te stimuleren.

Ook dit maakt deel uit van de traditie van de kerk, die zich in de loop van de tijden met verschillende culturen heeft verbonden,  ze doet dit al 2000 jaar.

(Vaticaan nieuws)