Exit hulpbisschop Salazar van Los Angeles

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van de 69-jarige monseigneur Alexander Salazar, een van de hulpbisschoppen van het Amerikaanse aartsbisdom Los Angeles. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt.

Salazars positie was onhoudbaar geworden nadat tegen hem beschuldigingen waren geuit van seksueel misbruik van een minderjarige.

Aartsbisschop José Gómez Velasco van Los Angeles verklaart in een schriftelijke toelichting dat hij in 2005 op de hoogte was gesteld van een beschuldiging van “wangedrag tegen een minderjarige”. Het misbruik zou zich in de jaren negentig hebben voorgedaan toen Salazar nog gewoon priester en geen bisschop was. De aartsbisschop gaat in zijn brief niet in op de vraag waarom het dertien jaar heeft geduurd voordat er maatregelen zijn genomen.

Salazar is de tweede hulpbisschop van Los Angeles die dit decennium voortijdig het veld moest ruimen. Begin 2012 aanvaardde paus Benedictus XVI het ontslag van hulpbisschop Gabino Zavala, die dat had aangeboden nadat bekend was geraakt dat hij twee buitenechtelijke kinderen had verwekt.  

Het aartsbisdom Los Angeles heeft thans nog vijf hulpbisschoppen, van wie monseigneur Robert Barron de bekendste is.