Twee Chinese bisschoppen bij de synode

Voor de eerste keer wonen twee Chinese bisschoppen de Synode ins Rome bij.
Dat is het eerste zichtbare resultaat van de onlangs tussen Rome en Beijng gesloten overeenkomst.,
U ziet beide bisschoppen op onderstaande foto.
 First-time Chinese bishops attend Rome synod

Bisschop Joseph Guo Jincai (tweede van links) en bisschop John Baptist Yang Xiaoting van het bisdom Yanan (Yulin) Diocese (vierde van links) foto: Ucanews

Bishop Joseph Guo Jincai, was tot nu toe geëxcommuniceerd, maar dat is door paus Franciscus opgeheven na de ondertekening van de overeenkomst. Bisschop Jincai is bisschop van het bisdom Chengde in de provincie Hebei. Hij is secretaris generaal van de Chinese Bisschoppenconferentie.. Onlangs werd voor hem een complex gebouwd van kathedraal, een klooster enz. t.w.v. 11 miljoen dollar.

Bisschop John Baptist Yang Xiaoting van het bisdom Yanan is de plaatsvervangende voorzitter van de Chinese Bisschoppenconferentie en werd gewijd met de goedkeuring van zowel Beijing als Rome. Hij was de eerste burger van de Chinese Volksrepubliek die de docterostitel behaalde sinds de kerk in China begon met een opleving in de zeventiger jaren.

In zijn openingspreek in de eucharistie van 3 oktober zei de paus: “Vandaag hebben we, voor de eerste keer, twee bischoppen onder ons afkomstig van het vasteland van China. We heten hen van harte welkom. De eenheid van het gehele episcopaat met de opvolger van Petrus is door hun tegenwoordigheid is nu zichtbaar, dank zij hun tegenwoordigheid.

Bij een vorige synode onder Benedictus XIV waren ook al Chinese bisschoppen uitgenodigd, die kregen echter geen toestemming van de Chinese overheid.

bron: Ucanews