De pers en de ‘misbruiktop’

De ‘National Catholic Reporter’ geeft de toespraak van Reinhard Marx op dag 3 van de misbruiktop accuraat weer. De Duitse kardinaal gaf openlijk te kennen dat het Vaticaan in het verleden dossiers vernietigd of geheim gehouden heeft en gaf te kennen dat hij voorstander is van de grootst mogelijke transparantie. 

Op de Amerikaanse website ‘Crux’ van John Allen komen slachtoffers aan het woord, onder meer de zoon van een priester. Maar ook deze goede weergave van het getuigenis van de eerste spreker op dag 3, de Nigeriaanse zuster Veronica.

Het Vaticaan zendt de hele vergadering via livestream uit. Volg of herbekijk via onderstaande link.

Vatican Media Live

YouTube

Uploaded by Vatican News on 2019-02-12.

VRT NWS brengt een interview met kardinaal De Kesel, die opnieuw heel duidelijk stelt: ‘Alles begint met luisteren naar slachtoffers.’

‘Terzake’ brengt een reportage, gevolgd door een interview met Vaticaankenner Tom Zwaenepoel.

Radio 1 laat professor Karlijn Demasure aan het woord. Zij is al ruim 30 jaar bezig met het thema van kindermisbruik in de kerk en pleit sterk voor een betere vertegenwoordiging van vrouwen in alle raadgevende en beslissingsorganen van de kerk. Hun aanwezigheid alleen kan een sterk tegenwicht bieden aan klerikalisme en machtsmisbruik.

In het Journaal van 13 uur op VRT Eén geeft André Vermeulen tekst en uitleg bij de top in het Vaticaan.

VTM noemt de top in het Vaticaan ‘ongezien’, geeft beelden van de vergadering en laat slachtoffers op het Sint-Pietersplein aan het woord. Bekijk de video hieronder.

In ‘De ochtend’ op Radio 1 komt Mia De Schamphelaere uitgebreid aan het woord. Zij bemande als vrijwilliger een van de 10 opvangpunten, waar slachtoffers van verjaarde feiten terecht konden om eindelijk erkenning te krijgen voor het onrecht dat hen werd aangedaan door clerus.

Luister vanaf 02:12:00.

CNN kijkt vooruit naar de meeting in het Vaticaan. “In veel landen denkt men nog: bij ons bestaat dit niet. Niet alleen in de kerk bestaat dat idee, maar ook breed in de samenleving. Eén ding is: wetten veranderen. Veel moeilijker nog is de mentaliteit te veranderen. Bekijk de reportage (Engels).

Priester Rik Devillé, met vzw Mensenrechten in de Kerk klokkenluider van het eerste uur in ons land, toont zich sceptisch in een artikel in ‘De Morgen’. “Tot hier toe is er vanuit Rome weinig gedaan en is men onbeleefd met slachtoffers omgegaan.” 

Een goed overzicht van de verwachtingen voor de top en de rol die kardinaal De Kesel er wil spelen, is te lezen in De Morgen van 18 februari. “We gaan al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat mensen verantwoordelijk, toerekenbaar worden gehouden, en dat er transparantie is, want deze drie elementen zullen kinderen veilig houden”, zo citeert de krant de Amerikaanse kardinaal Cupich.

Kort voor de start van de misbruiktop deed een publicatie veel stof opwaaien: het boek Sodoma, over de dubbele moraal van het Vaticaan tegenover homoseksualiteit. In een artikel op de website van de Zwitserse katholieke kerk, laat Thimothy Radcliffe, voormalige overste van de dominicanen, zijn licht erover schijnen (Frans). ‘Eigenlijk moeten we journalisten als Martel dankbaar zijn.’