Polen woest door film over slechte priesters

Kler (Clerus) heeft het door en door Rooms-katholieke Polen op stelten gezet. De hoofd­acteurs van de film zijn drie, fictieve priesters die zich niet bepaald gedragen volgens de regels van het Rooms-katholieke geloof. Ze drinken wodka in grote hoeveelheden, hebben seks en lachen met de kerk en haar geboden. Een van hen misbruikt zelfs een blind weesjongetje.

De film, van de roemruchte Poolse regisseur Wojciech Smarzowski, ging vorige week in première op een Pools filmfestival en oogstte grote bijval van filmrecensenten. Sinds afgelopen vrijdag kunnen de Polen de film aanschouwen in de bioscoop.

Maar niet iedere Pool loopt warm voor deze omstreden film. Verschillende kopstukken van de Poolse regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die trouw is aan de Rooms-katholieke kerk, zijn erdoor ontzet en spreken er schande van.

Bovendien komt de film in de filmzalen net nu Polen in de ban is van een geruchtmakende rechtszaak over misbruik in de kerk. In januari beval een rechtbank in Poznan de Poolse katholieke kerk om een schadevergoeding en een levenslang pensioen te betalen aan een vrouw die als kind seksueel misbruikt werd door een priester. In oktober komt de zaak voor in hoger beroep.

Jaroslav Sellin, staatssecretaris van Cultuur en media, is van mening dat de film ‘negatieve stereotypen’ en een oneerlijk beeld van de kerk verspreidt. Sommige PiS-politici willen de film zelfs verbieden. Het Poolse journaal op de nationale televisie, noemde de film ‘een nieuwe brutale en ongehoorde aanval op de Rooms-katholieke kerk in Polen’. Regisseur Smarzowski hoopt naar eigen zeggen dat zijn film ertoe bijdraagt dat mensen ophouden priesters als heiligen te behandelen. ‘Dat zijn ze niet. Ze dragen ­alleen soutanes.’

Bron: EWTN Foto: PFCM/Mariabode