Priesterretraite in Ars in de schaduw van het misbruik

Vele priesters lijden dagelijks onder het klimaat van wantrouwen dat veroorzaakt werd door de aanhoudende schandalen inzake seksueel misbruik.

Deze week vond de bekende priesterretraite plaats in het Franse Ars, ooit de thuisbasis van de legendarische pastoor van Ars, de Heilige Jean Baptiste Marie Vianney. De retraite is voor priesters een beetje wat de Wereldjongerendagen zijn voor gelovige jongeren. Maar dit jaar werd de retraite overschaduwd door de crisis veroorzaakt door de onophoudelijke schandalen inzake seksueel misbruik door katholieke geestelijken, waarbij geen enkel continent gespaard is gebleven.

De retraite van 24 tot 29 september bracht een 250-tal priesters uit de hele wereld samen in Ars. Dat die crisis de priesters in het hart treft, blijkt ook al uit de cijfers. Tijdens het Jaar van de Priester, dat in 2009 door paus Benedictus XVI werd uitgeroepen, kwamen nog 1.200 priesters naar het heiligdom in Ars. Natuurlijk raakt dit ons, getuigt een van de priesters. Bijna dagelijks is er een nieuw misbruikschandaal waar geestelijken bij betrokken zijn, van de VS tot in Australië, van Chili tot in Duitsland of Frankrijk. En dit is nog lang niet voorbij.

Anderzijds is er wellicht geen betere plaats voor gebed dan de ondergrondse Notre-Dame de Miséricordekerk in Ars. De priesters veroordelen deze wantoestanden met klem en ergens leeft ook het gevoel dat dit nieuwe kansen kan bieden. Maar de prioriteit is nu om de slachtoffers te beluisteren. Maar intussen heeft het misbruikschandaal zonder twijfel diepe sporen nagelaten. Priesters waken erover dat zij niet alleen zijn met een kind, maar onthouden zich ook ervan een hand op de schouder te leggen na een bekentenis en aarzelen zelfs om eigen neven en nichten nog in de armen te nemen.

Vertrouwen herwinnen

Enzo Bianchi, de prior van de gemeenschap van Bose, waarschuwde de priesters om zich niet uit de wereld terug te trekken en om te weerstaan aan de bekoring om zich op te sluiten of af te zonderen. Hij moedigde hen om meer ruimte te durven geven aan genegenheid en vriendschap. Maar tegelijk moeten zij blijven weerstaan aan trots en autoritarisme ten opzichte van hun gelovigen. Dat was ook de hoopvolle boodschap waarmee de priesters terugkeerden. De Heilige Jean Vianney blijft tot op vandaag een voorbeeld en een bron van inspiratie door zijn eenvoud en omdat hij zo dicht bij de mensen stond. De Kerk heeft niet alleen intelligente, maar ook heilige priesters nodig.

Bron: La Croix/kerknet