Repam veroordeelt diefstal houten beelden

ultra conservatieve Amerikaanse groep aan het werk

Het kerkelijke Amazone netwerk Repam, dat intensief heeft bijgedragen aan de voorbereiding van de Amazonesynode heeft de diefstal van twee inheemse beelden uit een Romeinse kerk veroordeeld als een daad van “religieuze intolerantie”.

Het betreft twee houten uitbeeldingen van zwangere inheemse vrouwen die werden gebruikt tijdens de openingsceremonie op het feest van St. Franciscus in de Vaticaanse tuinen. Vervolgens werden deze beelden tentoongesteld in de kerk van Santa Maria in Traspontina, nabij het Vaticaan. Personen uit ultra-conservatieve Amerikaanse kringen hebben maandagochtend de beelden uit de kerk gestolen en in de Tiber gegooid. Ze filmden deze daad en zetten de video op internet.

In een persbericht spreekt het kerkelijke netwerk Repam van “gewelddadige daden die religieuze intolerantie, racisme en onderdrukkend gedrag weerspiegelen die voornamelijk de inheemse volkeren treffen”. Zulke daden zijn een uiting van de  weigering om “nieuwe wegen in te slaan voor de vernieuwing van onze kerk”, schrijft Repam. 

De aanwezigheid en initiatieven van de katholieke kerk in de Amazone zijn vreedzaam, met respect voor “de diversiteit van de ontmoeting met Christus” en streven naar eenheid in verscheidenheid, zegt de verklaring verder. Intolerant en racistisch gedrag past daar niet bij.

Het Vaticaan had de actie op maandag al veroordeeld.  Deze handelwijze druist in tegen de geest van dialoog, zei de prefect van het Vaticaanse communicatie-klooster Paolo Ruffini.

(pm / Vaticaan nieuws – PR)

lees meer 

Ultra-conservatieve kringen uit Amerika hebben een video op internet gezet met commentaar en uitbeelding van het gebeurde. Schokkend als dit soort onverdraagzaamheid en onbegrip in onze kerk de overhand zou krijgen.