Synode Blog, dag 19: Regen en vruchtbaarheid

Donderdag 24.10.2019

 

Vandaag, donderdag,  hadden we onze tweede “vrije” dag en de redactie is aan het werk om het slotdocument van de synode te herzien. Iedereen kijkt er naar uit hoe het zal worden en of het echt rekening houdt met de aspecten die we in de taalgroepen aan de orde hebben gesteld.

‘s Middags had ik op het Sint Pietersplein een interview voor een Duits televisiestation, dat in een vriendelijke sfeer liep, mede omdat  ik de journalist al meer dan twaalf jaar ken. Alles was heel relaxed, behalve dat intussen de veegmachines elkaar over het plein kruisten en het filmen verstoorden. Geduld, soms veel geduld, tot besluit.

Hier wil ik alle mediaprofessionals bedanken met wie ik in deze dagen te maken heb gehad. Het was een buitengewoon goede samenwerking en een geweldige saamhorigheid. Heel erg bedankt!

Maar nog een ding. ‘s Avonds werden de franciscanen die deelnamen aan de synode door de Minister Generaal Michael Perry uitgenodigd voor het diner in de curie van de Franciscaanse Orde (OFM). Het is bijna een half uur lopen van mijn logeeradres te voet. In de stromende regen liep ik, onder een paraplu in de stromende regen, langs de Via Conciliazione via het Sint-Pietersplein in de richting van Via S. Maria Mediatrice aan de Via Aurelia achter het Vaticaan. Tot nu toe was er geen regen in al deze Romeinse dagen, en nu barste die los … Toen kwam de gedachte bij me op: “Regen is zegen”! Tien jaar geleden, toen ik als bisschop van Óbidos werd geïntroduceerd, stortregende het. Toen zei een inheemse vrouw tegen mij: “De regen is een teken van vruchtbaarheid, is een zegen!” Dat deze synode vruchtbaar en een zegen moge zijn voor de kerk!