Ook slachtoffers misbruik op conferentie in Vaticaan

Het Vaticaan maakte ook de samenstelling bekend van een vierkoppig comité dat de conferentie (van 21 tot 24 februari 2019) moet voorbereiden.

Paus Franciscus heeft gisteren een vierkoppig comité aangesteld om de conferentie rond seksueel misbruik in de kerk voor te bereiden. Die vindt plaats van 21 tot 24 februari in het Vaticaan. Ook slachtoffers van misbruik zullen worden uitgenodigd, aldus een mededeling.

De leden van het comité zijn:

• Jezuïet Hans Zollner, directeur van de pauselijke commissie voor de bescherming van de minderjarigen.
• Kardinaal Blase Cupich van Chicago (VS).
• Aartsbisschop Charles Scicluna van Malta, binnen het Vaticaan een voorvechter van het eerste uur in de strijd tegen misbruik.
• Kardinaal Oswald Gracias van Mumbai (India), een van de pauselijke adviseurs.

Veel Vaticaanwatchers toonden zich verbaasd over het ontbreken van kardinaal Sean O’Malley van Boston (VS), nota bene de voorzitter van de pauselijke commissie voor de bescherming van minderjarigen. Gezien zijn nauwe banden met Zollner en Scicluna zal hij sowieso bij de organisatie betrokken zijn, maar het is niet uitgesloten dat het ontbreken van zijn naam een signaal is. O’Malley had openlijk kritiek op Franciscus’ aanpak van de crisis in Chili, en als voorzitter van de commissie zou hij niet hebben gereageerd toen hij in 2015 werd gewaarschuwd voor misbruik door de Amerikaanse kardinaal McCarrick.

O’Malley zei gisteren in een persbericht dat hij ‘dankbaar’ is voor de aanstelling van het voorbereidende comité. Hij noemde de conferentie ‘een kritiek moment voor de wereldkerk in de crisis rond seksueel misbruik’ en een ‘duidelijke stap’ in de richting van een nultolerantiebeleid.