Paus Franciscus: Amazone Synode is van belang voor iedereen.

slottoespraak van paus Franciscus

Na de goedkeuring van het slotdocument op zaterdag sluit paus Franciscus het werk van de synode van bisschoppen voor de Amazone en vertelt hen: “We zijn allemaal winnaars wanneer we samen het pastorale werk van de kerk uitvoeren.”

Door Vatican News

Paus Franciscus begon zijn toespraak tot de synodevaders en deelnemers door de vier dimensies samen te vatten die op de synode werden besproken: cultureel, ecologisch, sociaal en pastoraal.

Culturele dimensie

Beginnend met de culturele dimensie, zei de paus dat hij bijzonder tevreden was met de discussies over inculturatie, evaluatie en respect voor culturen. Inculturatie is een traditie van de kerk, zei hij, eraan herinnerend dat de kwestie 40 jaar geleden op de Puebla-conferentie werd aangepakt.

 

Ecologische dimensie

Paus Franciscus verwees vervolgens naar de ecologische dimensie van de beraadslagingen van de Synode. Hij bracht hulde aan de oecumenische patriarch Bartholomeus van Constantinopel en zei dat hij een van de eersten was die het bewustzijn van deze kwestie stimuleerde. De inspiratie om de Encycliek te schrijven, Laudato Si ‘, volgde, zei de paus, en nu ontwikkelt het ecologisch bewustzijn zich verder.

Paus Franciscus benadrukte het belang van de Amazone en noemde het een symbool. Daar staat de toekomst op het spel, zei hij. “We hebben gezien hoeveel jonge mensen demonstreren voor de Amazone,” zei de paus. Jongeren zijn zich bewust van de ecologische gevaren, niet alleen in het Amazonegebied, maar ook in Congo en op andere plaatsen, zoals eigen huis in Argentinië.

 

Sociale dimensie

Paus Franciscus ging vervolgens in op de sociale dimensie die door  de Synode van Bisschoppen werd onderzocht. Hij merkte op dat uitbuiting ‘niet alleen de schepping schaadt, maar ook mensen.’ De mensen in de Amazone hebben op elk niveau te maken gehad met brutale uitbuiting, evenals de ‘vernietiging van hun culturele identiteit’, zei hij. Dit omvat mensenhandel. Toen hij in Puerto Maldonado in Peru was, zag hij een bord op de luchthaven dat mensen waarschuwde voor mensenhandel, een indicatie van hoe moeilijk grijpbaar deze realiteit is.

 

Pastorale dimensie

Wat betreft de pastorale dimensie, bevestigde de paus dat de verkondiging van het evangelie noodzakelijk en urgent is, en zegt dat deze dimensie de belangrijkste van de vier is. Hij voegde eraan toe dat het evangelie moet worden ‘begrepen, opgenomen en geassimileerd door deze culturen’. Priesters, leken, mannen en vrouwen religieus en permanente diakens kunnen allemaal bijdragen aan het versterken van de verkondiging van het evangelie, zei de paus. Er moet meer creativiteit worden aangewend met betrekking tot nieuwe ambten en bedieningen, ging hij verder. Dit sluit in het bestuderen van de rol van vrouwen en permanente diakens in de vroege kerk. De paus zei dat hij van plan is samen met de Congregatie voor de Evangelisatie van Mensen, een Propagandafide , een nieuwe commissie op te zetten .

 

Hervormingen

Paus Franciscus merkte verder op dat er tijdens de Synode enkele thema’s naar voren kwamen die hervorming behoeven. ‘De kerk heeft altijd hervormingen nodig’, zei hij. Beginnend met priesterlijke vorming, bevestigde de paus dat dit de verantwoordelijkheid is van bisschoppenconferenties en hij  riep op tot grotere ijver onder jonge religieuzen. Hun roeping moet  worden versterkt met apostolische ijver zodat ze naar de wereld  kunnen gaan.

Paus Franciscus zei dat het een goed idee zou zijn voor Vaticaanse diplomaten in opleiding om een of twee jaar door te brengen in een uitdagend deel van de wereld, in dienst van een bisschop in een zendingsgebied. Een andere goede hervorming, zei hij, zou zijn om priesters in een land te herverdelen.

Er wordt vaak gezegd dat er in de Verenigde Staten en Europa veel priesters uit het Amazonegebied dienen. Anderen gaan ergens studeren en blijven daar. Een bisschop uit Italië vertelde hem dat er priesters zijn die niet naar bergdorpen gaan tenzij ze worden betaald. Paus Franciscus noemde dit een schandaal en zei dat we ons moeten inspannen om een hervorming in deze landen tot stand te brengen.

 

Dames

De paus sprak vervolgens over het gedeelte in het document dat gaat over de rol van vrouwen. Hij zei dat de sectie een beetje kort was. ‘Ik wil dit alleen maar onderstrepen: we hebben nog steeds niet beseft wat vrouwen in de kerk betekenen.’ We denken er alleen maar functioneel over na, zei de paus. ‘De rol van vrouwen in de kerk gaat veel verder dan alleen functionaliteit’, zei hij.

 

Reorganisatie

Het laatste deel van het document gaat over reorganisatie. Het vermeldt servicestructuren zoals REPAM. De paus verwees naar het bestaan van bisschoppenconferenties, semi-bisschoppelijke conferenties en regionale conferenties in andere delen van de wereld, en vroeg waarom het concept van kleinere bisschoppenconferenties niet kon worden toegepast in de Amazone.

 

Rites

Paus Franciscus zei dat de synode ook over riten en liturgieën had gesproken. ‘Deze vallen onder de verantwoordelijkheid van de Congregatie voor Goddelijke Aanbidding’, zei hij, die voorstellen zou onderzoeken die gericht waren op inculturatie. Over bestaande riten in de kerk gesproken, de paus merkte op dat ze klein begonnen en groeiden. We moeten niet bang zijn voor deze elementen die een speciaal karakter hebben binnen de Heilige Moederkerk. Zij is de ‘Moeder van allen die ons op dit pad ondersteunt’, zei de paus.

Met betrekking tot een organisatie in de Romeinse Curie zei de paus dat dit iets is dat moet worden gedaan, en dat hij met kardinaal Turkson zal spreken om een “Amazon-sectie” binnen het Dicastery te openen voor het bevorderen van integrale menselijke ontwikkeling.

 

Bedankt

De paus bedankte toen al diegenen “die buiten deze vergaderzaal werkten”, inclusief secretaresses, de media, het omroepteam, degenen die de vergaderingen hebben voorbereid, al diegenen die hebben bijgedragen aan wat er “achter de schermen” is gebeurd, waardoor dingen werkten.

Na de presidenten en het secretariaat-generaal van de synode te hebben bedankt, zei paus Franciscus dat hij zijn dankbaarheid op een speciale manier aan de communicatiemedia wilde uiten voor het verspreiden van het nieuws van de synode.

Hij vroeg dat de media zich bij het communiceren van het einddocument zouden concentreren op de gepresenteerde diagnose met betrekking tot de besproken culturele, sociale, pastorale en ecologische dimensies. Het gevaar bestaat dat de aandacht alleen uitgaat naar specifieke thema’s, terwijl de wereld alle vier geanalyseerde gebieden moet begrijpen. Er zijn altijd mensen die zich willen concentreren op een klein deel van het document, zei de paus: de disciplinaire of intra-kerkelijke gebieden. Ze willen zien wie er heeft gewonnen en wie niet. ‘We zijn allemaal winnaars’ wanneer we ons pastorale werk allemaal samen uitvoeren, zei paus Franciscus.

 

Katholieke elites

De paus verwees vervolgens naar wat hij de ‘elites’ noemde, katholieken of christenen die zich richten op de technische aspecten en het bredere beeld vergeten. Hij citeerde een zin uit Charles Péguy ‘Joint Note on Descartes and Cartesian Philosophy’ (1914).

“Omdat ze de moed niet hebben om aardse zaken op te nemen, geloven ze dat ze Gods zaken opnemen. Omdat ze bang zijn om deel uit te maken van de mensheid, denken ze dat ze deel uitmaken van God. Omdat ze van niemand houden, houden ze zichzelf voor de gek door te denken dat ze van God houden. ‘

Paus Franciscus zei dat we niet de ‘gevangenen van deze selecte groep’ kunnen zijn die hun eigen doelen nastreven en ‘het grootste deel van de Synode en de diagnose die we hebben gesteld vergeten’.