bisschop De Korte: in de actuele kerk zijn kinderen veilig

Geloofsgesprek 09 september 2018

9 september 2018

Bisschop Gerard de Korte betreurt het dat veel media eraan voorbijgaan dat het seksueel misbruik van minderjaren door katholieke geestelijken in Nederland tot het verleden behoort.

“In de actuele kerk zijn, voor zover ik daar nu zicht op heb, kinderen veilig. Dat zou ook wel eens gezegd mogen worden”, zegt de huidige bisschop van Den Bosch tegenover Leo Fijen in een vandaag uitgezonden aflevering van het KRO-televisieprogramma Geloofsgesprek.

LEES OOK: De Korte roept gelovigen op na misbruikschandaal trouw te blijven

In Nederland kwam het misbruik in 2010 aan het licht. De Nederlandse bisschoppen zijn vanaf dat moment intensief bezig om recht te doen aan de slachtoffers van het misbruik, aldus De Korte.

“Zij hebben zich tot het uiterste ingespannen, en zullen dat blijven doen, om de Kerk te zuiveren en te vernieuwen. Alle aanbevelingen van de commissie Deetman, die onderzoek deed naar het seksueel misbruik van minderjarigen binnen onze Kerk, zijn opgevolgd”, zegt de bisschop.

Hij voegt eraan toe dat er nu sprake is van zerotolerance en dat eventueel nieuwe klachten over geestelijken worden doorgegeven aan het Openbaar Ministerie.

De Korte zegt verder te betreuren dat in de media “het beeld ontstaat alsof de Katholieke Kerk één grote criminele organisatie is”.

“En dat doet zo’n onrecht aan een gemeenschap van twaalfhonderdmiljoen mensen, vierhonderdduizend priesters, vijfduizend bisschoppen. Het gaat dus om een hele grote groep. Er zit een aantal rotte appels in, een aantal mensen die echt hun ambt hebben misbruikt en een anti-evangelie hebben verkondigd. Ze waren geroepen om mensen bij Jezus te brengen, maar ze hebben het tegenovergestelde bewerkstelligd, ze hebben mensen zelfs van God vervreemd. Maar er zijn zoveel andere religieuzen, priesters en bisschoppen die met al hun zondigheid die ze hebben toch geprobeerd hebben het goede nieuws van Jezus bekend te maken.”

bekijk het volledige geloofsgesprek >>