Synodevaders over digitale media

De prior van Taize was deze week aan van de vele sprekers tijdens de bisschoppensynode © Vatican Media

De prior van Taize was deze week aan van de vele sprekers tijdens de bisschoppensynode © Vatican Media

Als alternatief voor Pokemon GO, een spel voor iOS- en android-smartphones met Pikachu en de rest van de Pokemonpersonages, is er sinds deze week een nieuwe gratis app die jongeren en anderen die jong van geest zijn de straat uitstuurt om virtueel op zoek te gaan naar heiligen, Mariadevotie en Bijbelse figuren.

Follow JC Go! is in eerste instantie ontwikkeld als een middel voor evangelisatie bij jongeren.

De app, waarvan de ontwikkeling een half miljoen dollar heeft gekost, werd woensdag in de marge van de bisschoppensynode in het Spaans en met de zegen van paus Franciscus gelanceerd. Later wordt het spel ook in het Engels, Italiaans en Portugees ter beschikking gesteld. De ontwikkelaar, de Foundation Ramon Pane, vertelde dat Follow JC Go! In het vooruitzicht van de Wereldjongerendagen 2019 in Panama werd ontwikkeld en gratis ter beschikking wordt gesteld. Voor de ontwikkeling hebben wij gebruik gemaakt van de meest geavanceerde technologie, verzekerde directeur Ricardo Grzona.

Internetpastoraal

De lancering viel niet toevallig samen met het overleg van de synodevaders over technologie en nieuwe media. Het debat ging zowel over de invloed van het internet, als over de mogelijkheden van de sociale media en andere nieuwe sociale communicatiemiddelen voor de catechese en de pastoraal. Bisschoppen pleitten er onverkort voor de uitbouw van een heuse internetpastoraal. De bisschop van Reykjavik, David Bartimej Tencer, verzekerde dat de bisschoppen zich terdege bewust zijn van de noodzaak om deze communicatiemiddelen te gebruiken: In mijn thuisland IJsland heb ik de Skypecatechese geïntroduceerd om contact te houden met de gelovigen op verre afstand. 

In Europa zijn er vandaag al meer jongeren die de Bijbel online downloaden en lezen dan dat er nog een gedrukt exemplaar van de Bijbel bezitten. Bisschop David B. Tencer van Rykjavik

Frère Alois

In deze tweede week van de synode, die eindigt op 28 oktober, wisselden bisschoppen uit de hele wereld ook van mening over drugsverslaving, het milieu, de vervolging van christenen in het Midden-Oosten en de interreligieuze dialoog. Frère Alois, de prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé, getuigde over het succes van de Taizé-gebedsbijeenkomsten, vooral bij jongeren. Hij benadrukte dat het essentieel is voor de Kerk om de jongeren en hun bekommernissen echt te beluisteren en stelde voor om in de toekomst meer afgevaardigden van andere godsdiensten naar de bisschoppensynodes uit te nodigen.

Bron: I.Media/Crux/Domradio/kerknet