Frankrijk vraagt opheffing diplomatieke onschendbaarheid nuntius

Frankrijk vraagt om opheffing van de diplomatieke onschendbaarheid van aartsbisschop Luigi Ventura, de apostolische nuntius in Frankrijk.

Het Franse parket heeft een officieel verzoek ingediend bij de Heilige Stoel om de diplomatieke onschendbaarheid op te heffen van aartsbisschop Luigi Ventura, de apostolische nuntius in Frankrijk. Tegen de Vaticaanse diplomaat zijn drie klachten wegens aanranding ingediend. Het verzoek wordt nu doorgestuurd naar het ministerie van Justitie, dat het op zijn beurt officieel aan de Heilige Stoel zal overmaken.

Het Vaticaan had eerder al duidelijk gemaakt dat het wacht op de resultaten van het onderzoek. De drie klachten zijn afkomstig van drie mannen, onder meer een politieman, die verklaarden dat de 74-jarige aartsbisschop hen heeft betast. Er werd intussen nog een vierde klacht ingediend. Frankrijk vraagt dat de diplomatieke immuniteit wordt opgeheven om de nuntius te kunnen ondervragen. De advocaat van twee van de slachtoffers zegt dat de Heilige Stoel nu kan tonen dat het compromisloos is in de strijd tegen zedendelicten die begaan zijn door geestelijken.

Bron: La Croix