Texaanse bisdommen noemen namen verdachte priesters

1 Februari 2019

Kardinaal DiNardo tijdens een persconferentie op 12 november 2018 bij de jaarlijkse vergadering van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen (USCCB), waarvan hij voorzitter is.Veertien van de vijftien rooms-katholieke bisdommen in de Amerikaanse staat Texas hebben de namen van 287 geestelijken bekendgemaakt die worden verdacht van seksueel misbruik.

Kardinaal Daniel DiNardo, aartsbisschop van het aartsbisdom Galveston-Houston en voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, noemde het vrijgeven van de namen “het enige juiste wat ons te doen staat”. Het misbruik gaat terug tot halverwege de vorige eeuw. Een aantal van de beschuldigde priesters is inmiddels overleden.

De actie volgt op een golf van onthullingen in andere Amerikaanse staten. “Uit naam van iedereen die in deze zaken nalatig is geweest, bied ik mijn nederige excuses aan”, aldus DiNardo namens zijn Texaanse collega-bisschoppen. “De Kerk wordt getroffen door de wonden die zijn veroorzaakt en wil er alles aan doen om deze wonden te helen.”

In Texas wonen ongeveer 8,5 miljoen katholieken. De Rooms-Katholieke Kerk bestaat er uit twee kerkprovincies: Galveston-Houston en San Antonio.

bron: KRO