Paus heeft lang gesprek met Chileense bisschoppen

Paus Franciscus liet zich door een delegatie van de Chileense kerkleiders informeren over de vorderingen in de strijd tegen seksueel misbruik.

De paus ontmoette maandagmorgen een delegatie van de Chileense bisschoppen © Vatican Media

De paus ontmoette maandagmorgen een delegatie van de Chileense bisschoppen © Vatican Media

Paus Franciscus heeft maandagmorgen een delegatie van de Chileense bisschoppenconferentie, onder leiding van voorzitter Santiago Silva Retamales en secretaris-generaal Fernando Ramos, ontvangen. Volgens die laatste vond er een open en hartelijk gesprek plaats, dat moet helpen om het vertrouwen tussen de paus en de Chileense bisschoppen te herstellen. Vorig jaar nog riep de paus het voltallige Chileense episcopaat naar Rome, omdat verschillende bisschoppen ervan beschuldigd werden dat ze seksueel misbruik hadden toegedekt. Na het overleg stelden de Chileense kerkleiders toen collectief hun ambt ter beschikking. Intussen zijn zeven bisschoppen teruggetreden.

Volgens secretaris-generaal Fernando Ramos trok de paus ruim drie uur uit voor het gesprek. Hij nam ook samen het middagmaal met de 5 Chileense bisschoppen, onder wie ook kardinaal Riccardo Ezzati Andrello, de aartsbisschop van Santiago de Chili. De bisschoppen informeerden de paus over een reeks maatregelen die de komende jaren worden doorgevoerd om het vertrouwen te herstellen. Die moeten in 2020 bekroond worden met een kerkvergadering. Hij deed ons ook verschillende interessante suggesties, die getuigen van een grote bezorgdheid.

Bron: I.Media/kerknet