Patriarch Bartholomeus brengt hulde aan Benedictus XVI

door KEUZE REDACTIE

“Moeilijkheden en zegeningen”

De ere-primaat van het orthodoxe christendom, patriarch Bartholomeus I., erkent Benedictus XVI als een groot theoloog en bruggenbouwer. Hij benadrukte met name zijn inspanningen om een ​​dialoog aan te gaan met de Orthodoxe Kerk.

De emeritus paus leidde een leven “dat werd gekenmerkt door zowel moeilijkheden als talloze zegeningen”, benadrukt Bartholomeus I in een condoleancebrief aan paus Franciscus, gepubliceerd door het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

Benedictus’ gedenkwaardige bijdragen aan de kerk, de wetenschap en als bruggenbouwer zullen “onmiskenbaar een stempel drukken op de geschiedenis”, zei Bartholomeus.

Lof voor dialooginspanningen

De oecumenische patriarch rekent de voormalige paus tot de “grootste theologen van de 20ste eeuw”. Bartholomeus verwees uitdrukkelijk naar de inspanningen van Benedictus om een ​​dialoog aan te gaan, vooral met de Orthodoxe Kerk.

Benedictus XVI en patriarch Bartholomeüs, zorgden er samen voor dat de verzoeningsgesprekken tussen de katholieke en orthodoxe kerken, die tientallen jaren stil hadden gelegen , vanaf 2005. In 2006 bezocht Benedictus XVI de patriarch ook in zijn ambtswoning (Phanar) in Istanbul.

Delegatie reist naar Rome

In een toespraak aan het begin van het jaar herdacht Bartholomaios (82) met “respect, liefde en dankbaarheid” de op oudejaar overleden Benedictus. Een delegatie van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel zal met twee metropolitanen naar Rome reizen voor de uitvaartdienst.

bron: domradio.de