Onthullingen stimuleren om misbruik nog feller te bestrijden

Nieuws van de pauselijke commissie

10-09-2018

De Kerk moet volgens de Pauselijke Commissie voor Misbruikpreventie nog meer leren van de slachtoffers en de preventie van misbruik versterken.

Kardinaal Sean Patrick O'Malley, de voorzitter van de commissie © Vatican Media

Kardinaal Sean Patrick O’Malley, de voorzitter van de commissie © Vatican Media

De recente onthullingen over seksueel misbruik en het toedekken ervan, onder meer in de VS, moeten een stimulans voor de wereldwijde kerkgemeenschap zijn om de strijd tegen het seksueel misbruik van minderjarigen en de preventie daarvan nog te versterken. Dat schrijft de Pauselijke Commissie voor de Preventie van Seksueel Misbruik in een pas gepubliceerd perscommuniqué.

De Vaticaanse commissie benadrukt dat het haar taak is om namens de katholieke Kerk maatregelen uit te werken die de preventie van seksueel misbruik bevorderen, en niet om misbruikklachten te onderzoeken. Wij willen hierbij iedereen uitdrukkelijk danken die hun verhaal met ons hebben gedeeld en voor hun moed om te durven getuigen. 

Het overleg van de commissie, van 7 tot 9 september, was overigens begonnen met het getuigenis van een slachtoffer van misbruik en dat van een moeder die twee kinderen heeft die als minderjarige seksueel werden misbruikt.

Volgens de commissieleden zijn de recente onthullingen een aansporing om het in de toekomst beter te doen en de strijd tegen seksueel misbruik nog meer te versterken. De commissie lanceerde twee concrete projecten. Het eerste is er een dat een veilige ruimte moet scheppen waarin Braziliaanse slachtoffers van seksueel misbruik in een beschermde omgeving kunnen getuigen. Het tweede project is de oprichting van adviesraden waarin slachtoffers van seksueel misbruik zelf rechtsreeks zijn vertegenwoordigd. Beide projecten moeten de kerkleiding helpen om de bescherming van kwetsbare mensen te versterken en om nog meer efficiënte maatregelen uit te werken.

De pauselijke commissie kondigt nog aan dat zij in april 2019 een conferentie over de bestrijding van misbruik organiseert voor kerkleiders uit Oost- en Midden-Europa. Tegelijk vindt in het Braziliaanse bedevaartsoord Aparecida op dat moment een opleiding plaats voor bisschoppen en andere kerkverantwoordelijken die bij de strijd tegen misbruik betrokken zijn. In de toekomst wordt ook een soort vademecum uitgewerkt dat bisschoppenconferenties wereldwijd moet helpen om de bestrijding van seksueel misbruik op punt te stellen.

Bron: VIS/kerknet