Paus gelast onderzoek naar Amerikaanse ex-kardinaal

 

Paus Franciscus heeft een diepgaand onderzoek gelast naar het seksschandaal rond de voormalig aartsbisschop van Washington DC, Theodore McCarrick. De Heilige Stoel laat weten dat al het archiefmateriaal dat in het Vaticaan over de ex-kardinaal ligt, grondig zal worden doorgespit.

Het Vaticaan is zich ervan bewust dat daardoor besluiten uit het verleden boven water kunnen komen die “niet stroken met de huidige inzichten ten aanzien van dit thema”.

voor de volledige tekst van de verklaring van de paus (in het engels) klik hier

“Echter, zoals paus Franciscus heeft gezegd: ‘We zullen de weg van de waarheid volgen waar deze ook maar kan leiden’ (Philadelphia, 27 september 2015). Zowel het misbruik als de verhulling ervan kan niet langer worden getolereerd. Dat bisschoppen die misbruik pleegden of dat toedekten, een andere behandeling kregen, is in feite een vorm van klerikalisme die niet langer aanvaardbaar is”, aldus het op 6 oktober gepubliceerde communiqué van de Heilige Stoel.

Paus Johannes Paulus II omhelst aartsbisschop Theodore McCarrick kort nadat hij hem kardinaal heeft gecreëerd tijdens een consistorie op het Sint-Pietersplein, Vaticaanstad, 21 februari 2001 (foto: EPA).

De paus accepteerde in juli het vertrek van McCarrick uit het Kardinalencollege. Hij moet zich in de VS voor de rechter verantwoorden voor beschuldigingen van seksueel misbruik van een minderjarige. Ook zijn er getuigen naar voren getreden die beweren dat hij homoseksuele contacten had met seminaristen en priesters.

Carlo Maria Viganò, de oud-ambassadeur van de Heilige Stoel in de VS, heeft hem verweten de aantijgingen tegen McCarrick jarenlang te hebben genegeerd. Op deze beschuldiging ging het Vaticaan zaterdag niet in.

lees ook: