Felle kritiek Italiaans slachtoffernetwerk op paus Franciscus

>Een Italiaans initiatief van misbruikslachtoffers heeft het Vaticaan en de Italiaanse overheid beschuldigd van ernstige nalatigheid. De staat van dienst van paus Franciscus is in het optreden tegen misbruik vooralsnog “rampzalig” en de zerotolerantie bestaat “alleen op papier”, meent Francesco Zanardi, woordvoerder van de organisatie Rete L’Abuso (‘Netwerk Misbruik’), dinsdag in Rome.

In vier concrete gevallen was de paus op de hoogte gebracht van zedenmisdrijven begaan door Italiaanse geestelijken, zonder dat hij daarbij de aangekondigde strenge maatregelen nam, aldus Zanardi tijdens een gezamenlijke persconferentie met het internationale netwerk Ending Clerical Abuse (‘Stop Klerikaal Misbruik’).

De hoop bestaat dat uiteindelijk de Lateraanse verdragen tussen de Heilige Stoel en Italië zullen worden gewijzigd om misbruik door rooms-katholieke geestelijken beter te vervolgen, aldus Zanardi. Misbruikzaken in de kerk zouden volgens hem louter door rechtbanken van de Italiaanse staat moeten worden behandeld.

In veel gevallen beschermden staatsinstellingen de kerk, merkt Zanardi op. Hij roept op tot de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar het voorbeeld van andere landen. Volgens de woordvoerder van Rete L’Abuso hebben de Italiaanse media onvoldoende bericht over misbruik. Zijn organisatie gaat ervan uit dat er in Italië minstens 300 kerkelijke daders zijn die in de afgelopen 15 jaar seksueel geweld hebben gepleegd.

Matthias Katsch, medeoprichter van de Duitse organisatie voor slachtoffers van seksueel geweld Eckiger Tisch (‘Vierkante Tafel’) en het netwerk Ending Clergy Abuse, riep de paus op zijn woorden in daden om te zetten. Hij wil dat het Vaticaan toegang verschaft tot alle dossiers.

Katsch drong aan op een nadere beschouwing van de seminaries, omdat dit vaak “plaatsen van seksueel geweld in de kerk” zijn. De bisschoppensynode over jongeren die morgen begint, moet volgens hem ook gaan over kinderbescherming en “gerechtigheid voor slachtoffers”.

bron: Kathpress/kro