Jezuïeten in noordwesten VS lieten misbruikers van hun oude dag genieten

20 december 2018

Op de campus van de Gonzaga University in Spokane in de Amerikaanse staat Washington staat een tehuis voor gepensioneerde jezuïeten. In dit Cardinal Bea House zouden ongeveer dertig jaar lang zeker twintig ordeleden zijn verzorgd die werden beschuldigd van seksueel misbruik. Dat staat in een recent artikel van het Center For Investigative Reporting, een non-profitorganisatie voor onderzoeksjournalistiek.

Het artikel is beschikbaar gesteld door The Associated Press. Diverse media hebben het overgenomen, waaronder het jezuïetenmagazine America.

foto: Emily Swing/Reveal via AP

Het misbruik waarvan sprake is, vond volgens de onderzoeksjournalisten plaats in geïsoleerde dorpen van oorspronkelijke bewoners in Alaska en in indianenreservaten in het noordwesten van de VS. Daar werkten jezuïeten die behoorden tot de toenmalige ordeprovincie Oregon, die in 2017 fuseerde met de Californië-provincie – thans: Jesuit West Province.

Het artikel richt zich vooral op pater James Poole, die wordt omschreven als een uiterlijk coole priester maar achter die façade een seksueel roofdier blijkt. Hij werkte onder meer als dj voor KNOM, een rooms-katholiek radiostation in Alaska. In 1988 moest hij daar weg nadat jonge vrouwen bij de plaatselijke bisschop hadden geklaagd over seksueel wangedrag. Poole’s provinciaal overste, pater Frank Case, zorgde ervoor dat hij een nieuwe functie kreeg, dit keer als geestelijk verzorger in een ziekenhuis in Tacoma. Case, thans vicepresident van Gonzaga University, had hem aanbevolen als een “priester met een uitstekende reputatie”.

Volgens rechtbankgegevens misbruikte Poole minstens twintig vrouwen en meisjes. Zeker een van hen was zes jaar oud. Een vrouw uit Alaska beweert dat zij op 16-jarige leeftijd zwanger van hem werd. De pater dwong haar tot een abortus. Ook manipuleerde hij haar zo dat zij haar vader beschuldigde van verkrachting; de vader werd daarop gearresteerd en in de gevangenis geworpen.

In plaats van aangifte te doen bij de politie werd pater Poole in 2003 door zijn overste gedwongen zich terug te trekken in het Cardinal Bea House. Daar zou hij onder een strikt regime moeten leven, maar dat stelde volgens de onderzoeksjournalisten niet veel voor. Jaren later werden Poole en andere medebroeders overgeplaatst naar het jezuïetenhuis Sacred Heart in Los Gatos, Californië. Daar overleed Poole in maart van dit jaar, zonder ooit voor zijn daden te zijn gestraft.

Na de publicatie van het artikel door The Associated Press liet de Gonzaga University, een door de jezuïetenorde gestichte particuliere instelling voor hoger onderwijs, in een verklaring weten dat het bestuur van Gonzaga nooit op de hoogte is geweest dat op haar campus misbruikpriesters van hun oude dag aan het genieten waren.

De Jesuits West Province verklaart dat jezuïeten van de provincie die geloofwaardig worden beschuldigd van seksueel misbruik, zijn ondergebracht in het eerder genoemde huis in Los Gatos. Daar zijn ze onderworpen aan een veiligheidsregime (Safety Plans). Er wordt onder meer op toegezien dat ze niet publiekelijk voorgaan in godsdienstige vieringen, geen contact met minderjarigen hebben en slechts beperkte reismogelijkheden hebben. 

bron: kro.nl